Matematyka liceum
misio: W trójkąt równoboczny wpisano dwa okręgi styczne zewnętrznie do siebie, każdy o promieniu 2 cm.
Oblicz długość boku tego trójkąta.
26 kwi 16:40
Mila:

α=30
o
W ΔANM:
26 kwi 17:40
Mila: cd.
√3*|AN|=6 /*√3
3|AN|=6√3
|AN|=2√3
2*2√3+4=a
a=4*(√3+1)
========
26 kwi 17:45
Jack: Miluskad wiemy ze α=30?
26 kwi 17:50
misio: Chodzi o rozwiązanie bez użycia tangesa
26 kwi 17:55
misio: 
?
26 kwi 19:52
Mila:
1) Środek okręgu wpisanego w Δ leży na przecięciu dwusiecznych kątów .
AM→jest dwusieczną kąta A, |∡A|=60o
2) Bez tangensa?:
ΔANM to trójkąt o kątach 30,60, 90.
∡M=60o⇔|AM|=4
42=22+|AN|2
|AN|=√12=2√3
==================
26 kwi 20:10
Mila:
Misio zadaje pytania i nie czyta?
26 kwi 21:10
Jack: wszystko jasne ; D
26 kwi 21:13