Matematyka I klasa liceum
misio: Bardzo proszę o pomoc!
Najlepiej z rysunkami... i wytłumaczeniem.
W trójkącie ABC dane są trójkąty α= 40 stopni (przy wierzchołku A) i β= 60 stopni (przy
wierzchołku B). Oblicz miarę kąta między prostą zawierającą wysokość poprowadzoną z
wierzchołka B i dwusieczną kąta zewnętrznego przy wierzchołku B.
26 kwi 16:37
misio: Proszę o pomoc

Najlepiej po prostu taką, która naprowadzi mnie na odpowiedź..
26 kwi 17:56
Janek191:
26 kwi 18:20
misio: Mogę prosić o dokładniejsze objaśnienie? Wiadomo, że beta ma mieć mieć sumie 180 stopni...
26 kwi 18:34
Mila:

Trójkąt jest ostrokątny − punkt przecięcia wysokości znajduje się wewnątrz Δ
∡CBP=120
o
δ=90−80=10
26 kwi 18:48
Mila:
Dokończ.
26 kwi 18:49