Równanie Funkcyjne
Krzysiek: f(x+y) = f(x) + f(y)
26 kwi 15:58
jc: Czy na pewno nie było żadnych dodatkowych założeń?
26 kwi 16:03
Krzysiek: f(1) = 1
26 kwi 16:05
jc: f(x)=x dla wymiernych x, dla innych już niekoniecznie.
f(0)=f(0+0)=f(0)+f(0), f(0)=0
0=f(0)=f(x+(−x))=f(x)+f(−x), f(−x)=−f(x)
f(nx)=f(x)+f(x)+...+f(x)=nf(x), n=1,2,3,...
1=f(1)=f(n/n)=nf(1/n), f(1/n)=1/n, n=1,2,3,...
f(m/n) = mf(1/n)=m/n, f(−m/n)=−f(m/n)=−m/n
czyli dla wymiernych r, f(r)=r
26 kwi 16:24
Krzysiek: Skąd ta linijka: f(nx)=f(x)+f(x)+...+f(x)=nf(x), n=1,2,3,.. ?
26 kwi 16:31
jc: f(a+b+c)=f( (a+b) + c ) = f(a+b) + f(c) = f(a) + f(b) + f(c)
f(a+b+c+d)=f( (a+b+c) +d) = f(a+b+c) + f(d) = f(a)+f(b)+f(c)+f(d)
. . . .
26 kwi 16:37
Krzysiek:
26 kwi 16:46