e2x+1 | ||
napisac rozwinięcie funkcji f(x)= | w szereg Maclaurina, a następnie obliczyć | |
e3x |
e2x+1 | ||
f(x)= | =e−x+e−3x= | |
e3x |
1 | 1 | (−1)n | (−3)n | |||||
=∑ | (−x)n+∑ | (−3x)n=∑ | (x)n+∑ | (x)n= | ||||
n! | n! | n! | n! |
(−1)n | (−3)n | (−1)n+3n*(−1)n | ||||
∑( | + | )(x)n=∑( | +)(x)n= | |||
n! | n! | n! |
(−1)n*(3n+1) | ||
∑( | )(x)n | |
n! |
f(101)(0) | (−1)101*(1+3101) | ||
= | |||
101! | 101! |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |