Równanie z dwoma modułami.
Puff: Równanie z dwoma modułami.
Wiem jak się robi równania z jednym modułem ale już z dwoma nie potrafię.
Wyjaśni mi ktoś jakie są kroki postępowania na tym przykładzie?:
||x −1| −1| = |x − 2| <−− tam jest moduł w module po lewej stronie.
26 kwi 14:46
Jerzy:
⇔ |x− 1| − 1 = x − 2 lub |x − 1| − 1 = 2 − x
26 kwi 14:49
Puff: Czyli najpierw rozdzielam to na dwie możliwośći, a potem ten moduł który pozostał też ?
26 kwi 15:05
Jerzy:
Tak..postępujesz analogicznie
26 kwi 15:09
Jerzy:
W drugim kroku musisz zrobić założenia !
26 kwi 15:24
Puff: Chodzi o założenia, że gdy x>0 to jest jedna opcja, a dla x<0 jest inna?
26 kwi 18:46
Puff: A ok już rozumiem

Dziękuję.
26 kwi 18:48
Damian: |a|=|b|
a=b lub a=−b
26 kwi 18:48
Jerzy:
Ix − 1I = x − 1 lub Ix −1I = 3 − x
zał: x − 1 ≥ 0 3 − x ≥ 0
x − 1 = x − 1 lub x − 1 = 1 − x x − 1 = 3 − x lub x − 1 = x − 3
26 kwi 19:06