matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Średnia arytmetyczna n początkowych wyrazów ciągu
Qźa:
Średnia arytmetyczna n początkowych wyrazów ciągu an jest równa 3/2−7/2n. Wyznacz wzór ogólny an
A1+An
xn/n=3/2−7n ⇔ A1+An=3−7n
2
I co dalej ?
26 kwi 14:39
Jerzy:
S
n
= 3/2n − 7/2n
2
a
1
= S
1
a
2
= S
2
− a
1
26 kwi 14:44
Qźa:
Dzięki dzięki
26 kwi 15:06