matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójmian kwadratowy
pudel i hanecka i Zen64:
Wykazać że jeśli x
1
i x
2
są pierwiastkami trójmianu kwadratowego x
2
+ bx +c=0
c
i x
1
+ x
2
=−b to liczby −x
1
,x
2
są jednocześnie przekątnymi rombu o polu −
2
26 kwi 13:26
Jerzy:
1
c
P =
x
1
*x
2
= −
2
2
26 kwi 13:33
o rany julek:
Chyba (jeżeli już to)
c
P=(−x
1
)*x
2
= −
(oczywiście z porównania wzorów Viety i na pole rombu)
2
26 kwi 15:06