granica ciągu
Domcia: | | kn2 − 3k + 2n2 | |
Granica ciągu an = (n − |
| ) jest równa 1 dla parametru k równego |
| | n+1 | |
A. −2 B. −1 C. 0 D. 1
kompletnie nie rozumiem tego zadania

wytłumaczy ktoś?
26 kwi 12:36
qulka: dla 1−k−2 = 0 czyli odp B
do wspólnego mianownika i granica jest liczbą jak wykładniki najwyższej potegi są sobie równe
więc gdy na górze nie ma n2 czyli gdy przed n2 jest 0
26 kwi 13:45
Janek191:
| | n2 + n − (k n2 − 3 k + 2 n2) | | n + 3k −n2 − k n2 | |
an = |
| = |
| = |
| | n +1 | | n +1 | |
lim a
n = 1 dla k = − 1
n→
∞
26 kwi 13:57