Trygonometria
Rook: Takie moze specyficzne pytanie, ale zawsze mialem problemy z trygonometria.
Mam znalezc liczbe pierwiastkow rownania 2sinx −1 w przedziale (−7,10). W jaki sposob to
zrobic? Narysowac tego sinusa i z rysunku, czy jest jakis sposob typowo obliczeniowy?
26 kwi 09:48
yht:
| | π | | 5π | |
można zauważyć, że sinx=1/2 wtedy, gdy x= |
| +2π*k oraz x= |
| +2π*k |
| | 6 | | 6 | |
ze względu na przedział (−7,10) warto skorzystać z tego że π≈3,14
| | 3,14 | | 5*3,14 | |
x= |
| +6,28k oraz x= |
| +6,28k |
| | 6 | | 6 | |
| | 3,14 | | 5*3,14 | |
wstawiać do x= |
| +6,28k oraz do x= |
| +6,28k za (k) liczby całkowite, tj. k=−2, |
| | 6 | | 6 | |
k=−1, k=0 , obliczać (x), patrzeć czy (x) wpada w przedział (−7,10), jak wpada to jest
rozwiązanie, jak nie wpada − to nie jest − na koniec obliczyć ile jest rozwiązać
26 kwi 09:52
yht:
*ile jest rozwiązań
26 kwi 09:53
Rook: A jeszcze takie moze dziwne pytanie, przypomnisz mi skad wziac te miejsca zerowe (pi/6) bo
kompletnie mi to z glowy wypadlo a nie umiem znalezc nic przydatnego na necie ani w ksiazce xD
26 kwi 10:14