jak to dalej ruszyć?
fiz666: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = x
2 + |log
x2013| * log
2013x
Wypisuję założenia:
x≠1
x>0
czyli x∊(0,1) ∪ (1, +
∞)
Zamieniam logarytm pod wartością bezwzględną na taki o podstawie z 2013
I dostaję układ równań:
I nie wiem jak to dalej ruszyć
26 kwi 09:19
karobert: to, co masz pierwsze dla x≥1
to drugie dla 0<x<1
z tego f(x) należy (−1;0) lub <2;+∞)
26 kwi 12:23
Jerzy:
Drugi nawias też otwarty
26 kwi 12:42
qulka: logx2013•log2013x=logxx=1
26 kwi 13:51
fiz666: karobert, ale dlaczego? Skąd to się bierze?
27 kwi 15:45
Jerzy:
| | 1 | |
logab = |
| ⇔ logab*logba = 1 |
| | logba | |
27 kwi 15:48
fiz666: JESTEŚ WIELKI!
27 kwi 22:55