Wielomiany
5-latek : | | −p | | q | |
jaki związek zachodzi miedzy p i q jeśli istnieje taka liczba m ze m2= |
| i m3= |
| |
| | 3 | | 2 | |
Zadanie z wielomianow
26 kwi 08:46
5-latek : Jerzy , Janek191 podpowiedzcie cos ,albo napiszcie rozwiązanie
26 kwi 08:57
Jerzy:
Jedyne co mi przychodzi do głowy: m
3 = (m
2)
3/2, ale nie wiem czy o to chodzi
26 kwi 09:09
5-latek : WItaj
| | q2 | |
zajrzałem do odpowiedzi i jest |
| +uPp3}{27}=0 |
| | 4 | |
26 kwi 09:12
26 kwi 09:12
Jerzy:
Podstaw co nspisalrm i podnieś moj zapis obustronnie do kwadratu
26 kwi 09:18
5-latek : Jak cos wymyślicie to piszcie . ja spojrze jak wroce z wyjazdu. dziekuje
26 kwi 09:18
Jerzy:
Zrób jak nspisałem i dostaniesz ten wynik
26 kwi 09:26
5-latek : | | −p | | −p3 | |
(m2)3/2= √( |
| )3}=√ |
| |
| | 3 | | 27 | |
Ale jak doszedles do tej postaci z 09:09?
26 kwi 11:48
Jerzy:
Wyraziłem m3 za pomocą m2
26 kwi 11:52
5-latek : Jak bo nie czaje tego ?
26 kwi 11:57
5-latek : m3=m2*m
ale co dalej ?
26 kwi 11:59
Jerzy:
tak jak napisałem m3 = (m2)?... i co musisz wstawić za ?
26 kwi 12:05
5-latek :
(m
2)
3/2= m
6/2= m
3
Nie zauważam takich rzeczy

dzięki
26 kwi 12:11
5-latek : Druga czesc tego zadania
Udowodnij ze jeśli liczba m jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)= x
3+px+q
| | q2 | | p3 | |
to 3m2+p=0 i ( |
| + |
| =0 |
| | 4 | | 27 | |
Podpowiedz do zadania taka
(x−m)
2(x−a) wyeliminuj a
Po wymnożeniu dostane
(x
2−2xm+m
2)(x−a)= x
3−2x
2m+m
2x −ax
2+2xma −m
2a
Jeśli to uporzadkuje to dostane
x
3+x
2(−2m−a)+x(m
2+2ma)−m
2a
Do tego doszedlem
26 kwi 12:33
Damian: W(x)=x3+px+q patrzysz co stoi przy wymnozonym wielomianie i przyrownujesz. −2m−a=0 itd
26 kwi 12:49
5-latek : Ale mam wyeliminować a i jak to zrobić ?
26 kwi 12:50
Damian: no właśnie w ten sposób bo wychodzi Ci ze a = −2m
26 kwi 12:54
5-latek : I chyba wiesz trzeba będzie skorzystać z 1 części zadania ,ale to pomysle potem
Musze odpocząć .
26 kwi 12:54
5-latek :
26 kwi 20:03
ZKS:
Czegoś nie rozumiesz we wpisie który napisał Ci Damian?
26 kwi 20:54
5-latek : Zaraz po kolei
Mam wyjściowy wielomian x
3+px+q
Z wymozenia dostaje
x
3+x
2(−2m−a)+x(m
2+2ma)−m
2a
Porownuje wspolczynniki
x
3=1
−2m−a=0 bo nie ma w równaniu wyjściowym wspolczynnika x
2
−a=2m to a= −2m
teraz wspolczynnik przy x
w równaniu wyjsciwym mam p a w równaniu po wymnozemniu
m
2+2ma=p
| | p−m2 | |
wobec tego 2ma=p−m2 to a= |
| |
| | 2m | |
Wyraz wolny w równaniu wylsciowym to q a w równaniu po wymnożeniu (−m
2a)
Co dalej mam robic ?
26 kwi 21:05
ZKS:
Otrzymałeś
a = −2m
p = m2 + 2ma
q = −m2a
Teraz do tego równania podstaw za a = −2m.
26 kwi 21:07
ZKS:
Do drugiego nie napisałem.
26 kwi 21:11
5-latek : Rozumiem ze to równanie mam zapisac tak
x3+px+q
x3+(m2+2ma)x−m2a
Wstawiam za a=−2m
x3+(m2+2m*(−2m)x−m2*(−2m)
x3+(−3m2)x+2m3
26 kwi 21:14
5-latek : Zapiszse to sobie w zeszcie z e do drugiego ale wyjdzie to samo
26 kwi 21:16
ZKS:
Napisałem na początku do drugiego żebyś zauważył, że otrzymasz p = −3m2 ⇒ 3m2 + p = 0,
oczywiście do trzeciego też, ale już to zrobiłeś. Otrzymałeś to o co pytałeś na samym początku
o 8:46.
26 kwi 21:24
5-latek : Na razie dziekuje
Wolniej
ZKS
| | p | |
to z warunku p=−3m2 to m2= |
| |
| | −3 | |
| | q | |
Natomiast q=2m3 tom3= |
| |
| | 2 | |
Teraz to samo co w 1 cwiczeniu i mamy 12:33
26 kwi 21:32
ZKS:
Tak, dokładnie.
26 kwi 21:37
5-latek : I o to chodzilo

dzięki (musze sobie zapamietac ten wzor
26 kwi 21:42