wielomian
set:
Dla jakich wartości parametru m, wielomian W(x) = 4x3−(m2+2)x2+mx−2 jest podzielny
przez Q(x)=2x2+1 ?
26 kwi 07:25
5-latek : należy wykonać dzielenie I jeśli ma być W(x) podzielne przez Q(x) to reszta z dzielenia musi
być rowna 0
26 kwi 08:24
===:
... ale wcześniej sprawdzić treść zadania ... bo coś spaprane chyba
26 kwi 08:30
set:
tak też mi się wydaje odnośnie tego "spaprania" , ale treść została przepisana 1:1
26 kwi 08:38
5-latek : A dlaczego wydaje CI się ?
Być może ze jest tak jak piszse
=== (Witaj

, ale podzelies ze tak piszsesz?
26 kwi 08:42
5-latek : | | 1 | |
(4x 3−(m 2+2)x 2+mx−2)  2x 2+1)= 2x− |
| |
| | 2 | |
−4x
3 −2x
=======================
−(m
2+2)x
2+(m−2)x−2
================================
−(m
2+3)x
2 +(m−2)x−1,5
=========================
Tak jest tresc skopana ale powiedz dlaczego ?
26 kwi 09:08
===:
Sprawdź czy na pewno tu jest m2 −(m2+2)x2
wg mnie powinno być −(m+2)x2
26 kwi 09:13
===:
i wtedy
x−0,5(m+2)
[4x3−(m+2)x2+mx−2]:(2x2+1)
−4x3−2x
−(m+2)x2+(m−2)x−2
(m+2)x2+0,5(m+2)
stąd:
m−2=0 ⇒ m=2 i 0,5m+1=2 ⇒ m=2
26 kwi 09:31
piotr1973: Jeżeli W(x) ma być podzielny przez Q(x) to ze wzoru x1x2x3=−d/a winika, że W(1)=0 i wtedy
mamy: W(x)=(2x2+1)(2x−2)
ale wtedy m∊∅.
26 kwi 09:41
set:
dziękuje za pomoc, w/g mnie też m powinien być w pierwszej potędze bo inaczej
albo m=2 albo m2=2, pewnie błąd w treści zadania pisanego ręcznie przez matematyczkę
26 kwi 10:43
Tadeusz:
26 kwi 11:43