rowniania POMOCY!!!!!!!!
Monia: równania z jedną niewiadomą:
4 3
−−− = −−−−− (tu ma wyjść −8) 4 nad x = 3 nad 2+x
x 2+x
2 −1
−−−− − −−−− = 0 (ma wyjść 8) 2 nad x+2 − −1 nad x−3 = 0
x+2 x−3
x x+2
−−− = −−−−− (ma wyjść 2) x nad x−1 = x+2 nad x
x−1 x
x−3 x+3
−−−−−− = −−−−− (ma wyjść 0) x−3 nad x−2 = x+3 nad x+2
x−2 x+2
x+1 x+1
−−−−− = −−−−−− (ma wyjść −1 ) x+1 nad x = x+1 nad 2x+1
x 2x+1
x+1 2
−−−−−− − −−− = 0 x+1 nad 2x−1 − 2 nad x = 0
2x−1 x
3 sty 19:00
Monia: proszę was! to pilne − na jutro
3 sty 19:34
Anna: pomogę
3 sty 19:45
Monia: Anna pomożesz?
3 sty 19:49
Anna:
| | 4 | | 3 | |
1) |
| − |
| = D= R\{0,−2} |
| | x | | 2+x | |
| | 4(2+x) − 3x | | 8+4x−3x | | 8+x | |
= |
| = |
| = |
| |
| | x(2+x) | | x(2+x) | | x(2+x) | |
| | 2 | | −1 | |
2) |
| − |
| = D = R \ {−2, 3} |
| | x+2 | | x−3 | |
| | 2(x−3) + x+2 | | 2x−6+x+2 | | 3x−4 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (x+2)(x−3) | | (x+2)(x−3) | | (x+2)(x−3) | |
Spróbuj podobnie następne, analogicznie i podaj wyniki, to sprawdzę. A jeśli koniecznie
będziesz chciała, to napiszę także pozostałe.
Kliknij na lewo na: "kliknij po więcej przykładów", aby zobaczyć, jak należy pisać ułamki w tym
programie.
Czekam na odpowiedź.
3 sty 19:57
Anna: Wróć, ja źle zrozumiałam polecenie, to są RÓWNANIA !
| | 4 | | 3 | |
Czy pierwsze równanie jest: |
| − |
| = −8  ? |
| | x | | 2+x | |
3 sty 20:01
zyletka25: zadanie 1 4/x=3/(2+x)
proporcje na krzyz
3x= 8+4x bo 4razy(2+x)
3x−4x=8
−x=8
x=−8
3 sty 20:06
Anna:
1) (po odszyfrowaniu zapisu)
| | 4 | | 3 | |
|
| = |
| D= R \ {0, −2} |
| | x | | 2+x | |
4(2+x) = 3x
8 + 4x = 3x
x = −8
Zaraz poślę następne. Chyba dobrze teraz zrozumiałam.
3 sty 20:08
Anna:
| | 2 | | 1 | |
2) |
| − |
| = 0 D= R \ {−2, 3} |
| | x+2 | | x−3 | |
2(x−3) = x+2
2x − 6 = x+2
x = 8
3 sty 20:14
Anna:
| | x | | x+2 | |
3) |
| = |
| D = R \ {1,0} |
| | x−1 | | x | |
x
2 = (x−1)(x+2)
x
2 = x
2+2x−x−2
x
2−x
2−2x+x= −2
−x = −2 ⇒
x = 2
3 sty 20:17
Anna:
| | x−3 | | x+3 | |
4) |
| = |
| D = R \ {2, −2} |
| | x−2 | | x+2 | |
(x−3)(x+2) = (x+3)(x−2)
x
2+2x−3x−6 = x
2 −2x+3x−6
x
2 −x −x
2 −x = −6+6
−2x = 0 ⇒
x = 0
| | x+1 | | x+1 | | 1 | |
5) |
| = |
| D = R \ {0, − |
| } |
| | x | | 2x+1 | | 2 | |
(x+1)(2x+1) = x(x+1)
2x
2+x+2x+1 = x
2+x
x
2+3x−x+1 = 0
x
2 +2x +1 = 0 Tj. wzór skróconego mnożenia na kwadrat sumy.
(x+1)
2 = 0 ⇒ x+1 = 0 ⇒
x = −1
3 sty 20:33
Anna:
| | x+1 | | 2 | | 1 | |
6) |
| − |
| = 0 D = R \{ 0, |
| } |
| | 2x−1 | | x | | 2 | |
x(x+1) = 2(2x−1)
x
2 + x = 4x−2
x
2 − 3x + 2 = 0 A to już jest równanie kwadratowe. Nie wiem, czy je znasz, ale
rozwiążę.
Δ = b
2 − 4ac = 9 − 8 = 1,
√Δ = 1
x
1 = 2, x
2 = 1
3 sty 20:43