Oblicz
halp: | | 1 | |
oblicz |
| tgα+2sinα, jeśli: |
| | 2 | |
czy mogę to zrobić tak:
| 1 | | sinα | | sin2α | |
| * |
| + |
| |
| 2 | | cosα | | cosα | |
tylko jeżeli jest to dobry pomysł to skąd mam wziąć sinα

?
25 kwi 23:15
halp: pomocy błagaaaam
25 kwi 23:27
Eta:

M∊II ćw. to x<0 y>0 i r>0 r
2=x
2+y
2
| | −x | |
cosα= |
| ⇒ x=−2 , r= 3 y=√r2−x2= √5 |
| | r | |
| | y | | y | | x | | x | |
sinα= |
| tgα= |
| cosα= |
| ctgα= |
| |
| | r | | x | | r | | y | |
W=...........
25 kwi 23:28
Evelek: sinusa możesz z jedynki trygonometrycznej sobie wyznaczyć. Pamiętając o założeniu dla niego, ze
jest ujemny w drugiej ćwiartce. Sinus zaś będzie tam dodatni.
25 kwi 23:29
Eta:
Zajrzyj do tablic wzorów (trygonometria ) odszukaj taki rys. jaki narysowałam
25 kwi 23:30
halp: | | √5 | | 5√5 | |
Dzięki! Policzyłam z 1 tryg. i wyszło mi, że sinα= |
| , a wynik końcowy to: |
| |
| | 3 | | 12 | |
czy to dobrze?
25 kwi 23:45
Eta:
ok
25 kwi 23:58