Matura
Cleo: Jakie wzorów nie ma w karcie wzorów maturalnych ,a są pomocne na maturze ?
25 kwi 23:05
Red: Z pewnością na współczynnik kierunkowy a:
Y1 − Y2
a= ___________
X1 − X2
25 kwi 23:31
Eta:
1/ Ilość przekątnych w wielokącie wypukłym o n −− bokach
2/ suma kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego o n bokach
s=(n−2)*180
o
3/ ciągi : wzór ogólny ciągu o danej sumie S
n
a
n= S
n−S
n−1
4/ wzory na błąd względny i błąd bezwzględny
B
b= |wartość rzeczywista − wartość przybliżona|
| | Bb | |
Bw= |
| |
| | wartość rzeczywista | |
B
w % = B
w*100%
25 kwi 23:43
Metis: Na forum "gdzieś"

jest obszerny post, w którym kiedyś zbieraliście takie przydatne "fajne"
wzory i twierdzenia, których albo w podstawie nie ma, albo nie ma w kartach

Tylko gdzie?
26 kwi 00:02
Metis: Jeśli mamy A(x
1, y
1) i B(x
2, y
2) należące do danej prostej, to współczynnik kierunkowy tej
prostej:
26 kwi 00:06
Eta:
Koniecznie przy założeniu ,że x2≠x1
26 kwi 00:14
Metis: Dokładnie
26 kwi 00:17
Evelek: Dorzucę od siebie:
Pole równoległoboku to takze 1/2 * d
1 * d
2 * sinα, gdzie α to kąt przecięcia sie przekątnych
d
1 i d
2. Rano dopisze więcej bo mam wypisane.
26 kwi 01:22
Metis: Pole trójkąta metoda wyznaczników jeszcze
26 kwi 01:23
Dk.: wzór Herona + 1000 jeszcze innych
ale nie martw się masz duże szanse żeby i bez nich zdać
ok. 75 %
26 kwi 02:56
Evelek: Pole czworokąta: 1/2 * r * (a+b+c+d) gdzie r to promień koła wpisanego.
| | 360 | |
Pole dowolnego n−kąta foremnego: 1/2 * n * sin |
| , gdzie n to ilość ścian czyli np. |
| | n | |
szesciokat ma 6 sześć ścian.
26 kwi 06:45
mock: a jakies typowo na rozszerzenie przydatne, (oprocz vietta 3.st)?
26 kwi 09:09
yht:
PΔASD = PBSC
gdzie ABCD, dowolny trapez, a S punkt przecięcia przekątnych AC i BD tego trapezu
alogbc = clogba dla a,b,c>0 oraz b≠1
26 kwi 09:44
yht:

P
ΔASD = P
ΔBSC
26 kwi 09:45
Evelek: Gdy mamy trapez równoramienny ABCD i potrzebujemy wyznaczyć długość odcinka łączącego oba
ramiona który przedzieli ten trapez na dwa trapezy o tych samych polach stosujemy wzór:
Pierwiastek ten dotyczy całego równania po prawej stronie.
a, b − podstawy trapezu
x − odcinek łączący ramiona rownolegly do podstaw trapezu
Jesli zaś chcemy wyznaczyć długość odcinka laczacego srodki obu ramion trapezu rownoramiennego
to stosujemy wzór:
Pierwszy wzór to tak zwana srednia geometryczna. Drugi wzór to srednia arytmetyczna.
26 kwi 11:57
5-latek : | | 1 | |
cosα= |
| jeśli masz dany tgα |
| | √1+tg2α | |
tgα*ctgα=1
26 kwi 12:18
qulka: pomijając to że matury są pisane pod tablice więc na sam egzamin są potrzebne tylko wzory z
tablic
26 kwi 13:55
mock: ale czasami niektóre wzory, ktorych nie ma w tablicach potrafią zaoszczedzić mnóstwo czasu a
może i punktów, bo eliminują sporo dodatkowych obliczeń, przy których można by coś walnąć
rachunkowo
np. wzory vietta 3st.
26 kwi 13:59
mock: viete'a*
26 kwi 13:59
qulka: i były w jakimś zestawie maturalnym

bo nie przypominam sobie żebym widziała takie zadanie
26 kwi 14:02
mock: m.in miałem ostatnio w probnej maturze z pazdro
a jesli uwzglednic matury majowe, to tak sie sklada, ze w zeszlorocznej maturze okazały się
przydatne
26 kwi 14:23
Benny: Jakoś nie przypominam sobie abym ich używał.
26 kwi 14:26
qulka: pazdro to nie CKE
26 kwi 14:30
mock: dlatego też napisałem, że "czasami niektóre wzory, ktorych nie ma w tablicach potrafią
zaoszczedzic" i faktycznie mozna bylo sie obejsc bez tych wzorow, ale to nie znaczy, ze nie
mozna bylo sobie troche oszczedzic rachunkow
dlatego, tez nie rozumiem twojego komentarza Benny, bo liczy sie kazdy poprawny sposob
rozwiazania
no chyba, ze twoje rozwiazanie jest jedynym poprawnym sposobem jaki istnieje
26 kwi 14:48
Benny: O które zadanie chodzi?
26 kwi 14:51
qulka: zwłaszcza że matury są pisane pod tablic i najprostsze sposoby na te zadania to zastosować
odpowiedni wzór z tablic

ale owszem..taka powtórka wzorów zawsze się przyda jak chcemy
studiować coś z matematyką w tle
26 kwi 15:01
yht:
Benny, chodzi o zadanie 15 z matury rozsz. maj 2015
26 kwi 16:50