ciągi
xzy: Dany jest ciąg (an) którego suma n początkowych wyrazów jest równa Sn= 2n−1−1/2. Wyznacz
wzór ogólny tego ciagu i wykaz, ze ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym. Mógłby mi ktoś
rozpisać krok po kroku?
25 kwi 22:59
25 kwi 23:03
Evelek: Aby wykazać ze ciag jest geometryczny/arytmetyczny to wyznaczamy wyraz an oraz an+1.
Następnie odejmujemy: an+1 − an. Liczba ktora ci wyjdzie to właśnie nasze r − czyli
różnica ciagu arytmetycznego lub iloraz q tak jak w twoim wypadku bo jest on geometryczny. A
jesli wyjdzie jakas liczba i literka to znaczy że nie jest on arytmetyczny/geometryczny.
Można łatwo sprawdzić czy na pewno jest geometryczny wyznaczając jego dwa kolejne wyrazy i
dzieląc przez siebie. Iloraz q powinien wyjść taki jak przy naszym an+1 − an.
25 kwi 23:09
Jerzy:
Nie wypisuj bzdur
25 kwi 23:11
xzy: an+1−an wydaje mi się, że działa tylko dla arytmetycznego
25 kwi 23:13
Jerzy:
Tylko
25 kwi 23:13
Evelek: W geometrycznym dzielimy an+1 / an.
Poprawiam.
25 kwi 23:15
xzy: nie wiem jak mam dalej to ogarnąć z an = 2n−1 − 1/2 − 2{n−2}−1/2 = 2n−1 −1/2 − 2n−1 *
2−1−1/2 tak to idzie?
25 kwi 23:16
Jerzy:
Jeżelii: an+1 − an = constans, to ciąg jest arytm.
25 kwi 23:16
xzy: No okej to ja wiem o tym. Ale nie radzę sobie z rozpisaniem an = Sn − Sn−1
25 kwi 23:19
Evelek: S1 = a1
Potem an+1
Chyba będzie poprawnie.
25 kwi 23:23
Evelek: Albo a2 = S2 − S2−1
Tamto chyba nie do konca poprawne.
25 kwi 23:26
xzy: Ok dzięki
25 kwi 23:27