Układ współrzednych
Kamil: Zaznacz na płaszczyźnie z układem współrzędnych zbiór wszystkich punktów, których współrzędne
x, y spełniają równanie 2x + y − xy + 1 = 0.
2x + y −xy +1 = 0
Udało mi się przekształcić do tej postaci
y−xy = −2x −1 //*(−1)
−y + xy = 2x + 1
y(x − 1) = 2x + 1
Dalej zgodnie z kluczem odpowiedzi powinienem zapisać zależność y od x w postaci
W jaki sposób mogę uzyskać taki zapis?
25 kwi 22:43
Evelek: Y na lewo, reszta na prawo. Odpowiedzia według tego co podajesz jest wzór funkcji
homograficznej, przesuniętej w prawo o 1 jednostke i w gore o dwie.
25 kwi 22:48
Dave: Dzielisz przez x−1
| | 2x+1 | |
Wynik y= |
| i ja na ogół w takiej postaci zostawiałem i nikt nie obcina za to pkt. |
| | x−1 | |
Jeśli chcesz wynik z klucza jak to mawiał mój nauczyciel matematyki należy użyć sztuczki
matematycznej, czyli dodajesz czy i odejmujesz 3 tzn:
| 2x+1 | | 2x−2+3 | | 2x−2 | | 3 | | 3 | |
| = |
| = |
| + |
| =2+ |
| |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
25 kwi 22:52
Evelek:
Jakos tak, dawno tego nie robiłem.
25 kwi 22:53
Dave: Przepraszam za zmęczenie, lekko późno już dla mnie

oczywiście czy=trzy
25 kwi 22:53
Kamil: Rozumiem rozumiem, dziękuję!
25 kwi 22:55