Wektory wlasne
Paweł: Wektory własne
mam taką macierz
2 0 1
0 2 0
0 0 0
dostaję równania 2v1+v3=0 i z tego wyznaczam pierwszy wektor własny (1,0,−2) ale w
odpowiedziach mam jeszcze (0,1,0) i nie za bardzo wiem skąd to się wzięło?
25 kwi 22:43
Benny: No, jeśli macierz jest diagonalizowalna (a jest) to powinieneś dostać 3 wektory własne.
25 kwi 22:51
jc: Co w tym dziwnego.
Wektor (1,0,−2) związany jest z wartością własną 0, a wektor (0,1,0) z wartością własną 2.
Benny, macierz z zadania nie jest diagonalizowalna.
25 kwi 23:05
Paweł: Dobra, wyjsciowa macierz to:
1 0 1
0 −1 0
0 0 −1
I wartosc wlasna =1 krotnosc 1
II wartosc wlasna =−1 krotnosc 2
tylko nie wiem skad drugi wektor wlasny
dobra, chyba w trakcie pisania zrozumiałem, jak dostajemy tam dwa równania do beda dwa takie
wektory, po jednym z równania i to by sie zgadzalo
25 kwi 23:05
g:
Najpierw wartości własne z równania det(A−λI) = 0
(2−λ)*(2−λ)*(−λ) = 0
Jest tylko jedna niezerowa wartość własna λ=2.
Wektor własny k spełnia A*k = λ*k
2x + z = 2x
2y = 2y
0 = 2z
Stąd k = (x,y,0)T gdzie x,y dowolne, byle nie jednocześnie zerowe.
(1,0,−2) nie jest wektorem własnym, bo A*(1,0,−2)T = 0
25 kwi 23:18
jc: Dlaczego wektor (1,0,−2) nie jest wektorem własnym?
25 kwi 23:24
g: Bo trzeba by uznać że wartość własna może być zerowa, a zdaje się że się nie dopuszcza.
Ale nie jestem pewien.
25 kwi 23:29
Benny: Wartość własna może być zerowa.
Dla tej macierzy co podałeś wektory własne to (1, 0, −2), (0, 1, 0), (1, 0, 0)
25 kwi 23:33
jc: Wartość własna może być zerem, wektor własny nie może (co nam po takim wektorze?).
25 kwi 23:34
Benny: @jc czemu tamta pierwsza macierz nie jest diagonalizowalna?
25 kwi 23:35
jc: Pomyliłem się, obie macierze można zdiagonalizować.
Pierwsza spełnia równanie x(x−2)=0, druga (x−1)(x+1)=0.
25 kwi 23:48
Paweł: Przepraszam za zamieszanie, bo rzeczywiście bardzo niejasno napisałem tego pierwszego posta.
Macierz, którą tam umieśiłem to macierz powstała przez podstawienie jednej z wartości
własnych, wcześniej obliczonych. Miałem tylko wątpliwości jak wyznaczyć wektory własne. Dobrą
macierz dałem w poście z 23:05, ta z pierwszego postu jest to macierz dla wartości własnej
λ=−1
25 kwi 23:50
jc: Benny, przy okazji, jest takie miłe twierdzenie:
Macierz można zdiagonalizować ⇔ macierz jest pierwiastkiem wielomianu nie posiadającego
pierwiastków wielokrotnych.
25 kwi 23:52
jc: ... o ile mamy do dyspozycji liczby zespolone (czasem niezbędne).
26 kwi 00:07