Wielomiany
5-latek : A takie zadanko
Dla jakiej wartości k wielomian x3−12x+k ma pierwiastek dwukrotny
25 kwi 22:08
ZKS:
Za pomocą pochodnej?
25 kwi 22:18
ICSP: Udodownij najpierw :
Wielomian w(x) = x
3 + Ax + B ma pierwiastek dwukrotny gdy :
25 kwi 22:19
Saizou :
albo zapisze W(x)=(x−xo)2(x−x1) i porównaj wielomiany
25 kwi 22:25
Eta:
25 kwi 22:27
5-latek : Na początek dziekuje za posty
To jest zadanie zaraz po tym gdzie pytałem o ten pierwiastek dwukrotny
i ono należy do łatwych a potem mam zadanie podobne
Dla jakiej wartości q wieolomian x3−6x+q ma pierwiastek dwukrotny
Oblicz ten pierwiastek i rozloz wielomian na czynniki ( to zaliczane do trudniejszych .
Zaraz sobie zapiszse do zeszytu i jutro sprobuje podpowiedzi Saizou
25 kwi 22:34
5-latek : ICSP
Mam podobne zadanie do Twojej podpowiedzi
Tresc
Udowodnij ze jeżeli liczba m jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu x
3px+q to 3m
2+p=0 i
ale to już jutro poproszse o pomoc
25 kwi 22:39
5-latek : Wielomian
x3+px+q
25 kwi 22:44
5-latek : Teraz widzę ze to jest takie samo zadanie
25 kwi 22:46
piotr: dany wielomian będzie miał podwójny pierwiastek, gdy funkcja f(x)=x3−12x+k będzie miało
maksimum lub minimum lokalne równe 0.
1. minimum w x=√12 ⇒ k= −(√12)3+12√12
2. maksimum w x=−√12 ⇒ k= −(−√12)3−12√12
25 kwi 22:48
ZKS:
piotr, ale co ma do tego minimum i maksimum lokalne?
25 kwi 22:55
ICSP: ZKS w przypadku wielomianów trzeciego stopnia, jeżeli maksimum bądź minimum lokalne leży
na osi OX to wielomian ten ma pierwiastek dwukrotny.
25 kwi 22:57
ZKS:
Podstaw k = 0, ponieważ tyle u Ciebie wychodzi.
25 kwi 22:57
ICSP: źle policzył pochodną, więc wychodzą mu cuda
25 kwi 22:58
ZKS:
Okej dzięki za informację chciałem właśnie się dowiedzieć, co to ma wspólnego.
25 kwi 22:59
ZKS:
W sumie to nawet zrozumiałe jak teraz o tym pomyślę, ale i tak dzięki, bo o tym nie
wiedziałem.
25 kwi 23:00
Mila:
Jeżeli ma być bez pochodnych to wzory Viete'a najprościej (wg mnie).
25 kwi 23:08
piotr: liczyłem w pamięci i zgubiłem 3 w pochodnej
poprawka:
1. minimum w x=2 ⇒ k= −23+12*2=16 ⇒ mamy (x−2)2 (x+4)
2. maksimum w x=−2 ⇒ k= −(−2)3−12*2=−16 ⇒ mamy (x−4) (x+2)2
25 kwi 23:10
5-latek : To nie chodzi o wzory Vieta
Chodzi o to ze wzory Vieta sa przy równaniach i wielomianowych a do tych jeszcze trochę
materialu zostało .
Po prostu chce to zrobić tak jak w książce (czyli mamy działania na wielomianach ,, rownosc
wielomianow za sobą
25 kwi 23:17
ICSP: czyli propozycja Saizou
25 kwi 23:41
piotr: inny sposób:
(x−a)2 (x+k/a2)=x3+x2 (k/a2−2 a)+x (a2−(2 k)/a)+k=x3−12x+k ⇔
k/a2−2 a=0
a2−(2 k)/a=−12
⇒a = −2, k = −16 ∨ a = 2, k = 16
25 kwi 23:44
jc:
x3 − 12x + k = (x−a)2(x+2a) = x3 − 3a2 x + 2a3
stąd a = ± 2, k = ± 16.
Chociaż to wszystko jedno. To 2a bierze się stąd, że suma pierwiastków = 0,
Rozumiem, że k/a jest stąd, że iloczyn = −k.
26 kwi 00:15