Logarytmy
Marcinek: W ciągu geometrycznym a1= 2 a 2 = 4 − log
2 a
2
1. Wyznaczam dziedzinę :
a
2 > 0 ⇒a≠0
2. liczę q
| | 4 − log2 a2 | | 4 − 2 log2 a | |
q=a2/a1⇒ |
| ⇒( log2 a2 = 2 log2 a ) ⇒ |
| |
| | 2 | | 2 | |
⇒ 2(2 − log
2 a)/2
q = 2 − log
2 a { z racji że ma być zbieżne |q| < 1 }
|2 − log
2 a| < 1
2 − log
2 a< 1 ∧ 2 − log
2 a > − 1
log
2 a > 1 log
2 a < 3 ⇒ log
2 a <3 * log
2 2 = log
2 2
3
log
2 a > log
2 2 log
2 a < log
2 2
3
z różnowartości f. log.
a> 2 a<8
niestety w zadaniu mam inne rozwiązaniu o czym zapomniałem ?