Wielomiany
5-latek : Chciałbym jeszcze wrocic do wielomianow i rozwiazac pare zadań dla siebie
zadanie nr 1
Wyznacz liczby p i q tak aby liczba 3 była dwuktrotnym pierwiastkiem wielomianu
x
3+5x
2+px+q
Chodzi mi o metode elementarna (bez rachunku różniczkowego
Skoro 3 ma być pierwiastkiem dwukrotnym to mogę podzielić ten wielomian przez (x−3)
2=x
2−6x+9
(x
3−5x
2+px+q)

x
2−6x+9)= x+1
−x
3+6x
2−9x
==============
x
2+x(p−9)
−x
2+6x −9
=========================
x(p−3)−9+q
czyli p−3=0 i −9+q=0 p=3 iq=9
Sprawdzenie (x
3−5x
2+3x+9)/(x
2−6x+9)= (x+1) zgadza mi się to cale chyba cos spartolilem z
dzieleniem .
Teraz mam pytanie
Być może na poziomie liceum nie będą kazac liczyc pierwiastkow 3 i więcej krotnych bo jeszcze
(x+3)
3 czy (x−3)
3 to się napisze ze wzorow ale już (x−3)
5 to porazka
Do tego zadania wróćmy
Można tez było podzielić przez (x−3) i potem znowu (x−3) i reszte z dzielenia przyrownac do
zera?
ALbo jakiś inny sposób ktoś poda
25 kwi 21:42
Benny: Z poziomu liceum można korzystać z rachunku różniczkowego.
Ten wielomian jest 3 stopnia, więc jest postaci W(x)=(x−3)2(x−a)
W(x)=(x2−6x+9)(x−a)=x3−6x2+9x−ax2+6ax+9a=x3−x2(6+a)+x(9+6a)+9a
przy x2 jest dana liczba, więc porównuje współczynniki
5=−6−a
a=−11
9+6a=−57
−57=p
q=9a=−99
W(x)=x3+5x2+−57x−99
25 kwi 21:49
ICSP: wzory Viete'a ?
25 kwi 21:49
5-latek : dziekuje

Pewnie tak można ale to zadanie mam dużo przed pochodnymi i wzorami Vieta dla wielomianu
stopnia trzeciego dlatego pytam o elemnetarna metode
25 kwi 21:54
ICSP: Schemat Hornera ?
25 kwi 21:55
Mila:
Masz wielomian
x3+5x2+px+q czy x3−5x2+px+q ?
25 kwi 21:58
5-latek : Dzielenie było już ale w mojej książce nie ma tego schematu pokazanego
Zreszta i tak wole dzielenie pisemne
25 kwi 21:59
5-latek : Milu
Jest (−5x2) zle przepisałem
25 kwi 22:00
Mila:
Ale inny dzieliłeś niż podałeś na początku.
25 kwi 22:01
5-latek : Ma być x3−5x2+px+q
==================
25 kwi 22:05
5-latek :
25 kwi 22:17
Mila:
Dobrze jest.
p=3 i q=9
x3−5x2+3x+9=0
W(3)=27−5*9+9+9=27+18−45=0
(x−3)2*(x+1)=x3−5x2+3x+9
II)
Przecież możesz skorzystać z wzorów Viete'a.
W(x)=x3−5x2+px+q
x1=x2=3
x1*x2*x3=−q⇔9x3=−q
x1+x2+x3=5⇔6+x3=5⇔x3=−1,
9*(−1)=−q⇔q=9
x1*x2+x1*x3+x2*x3=p⇔3*3+3*(−1)+3*(−1)=p⇔p=3
(x−3)2*(x+1)=x3−5x2+px+q
25 kwi 22:48