Przesuwanie wykresu funkcji
PaniCogito: Odwdzięczę się za wytłumaczenie zadania

Przesuwając wykres funkcji y=x
2 o dwie jednostki w prawo otrzymujemy wykres funkcji o
wzorze:
A.y=x
2+2
B.y=x
2−2
C.y=(x+2)
2
D.y=(x−2)
2
25 kwi 21:26
Mila:
f(x) − dana funkcja
[a,b] wektor przesunięcia
g(x)=f(x−a)+b wzór funkcji, której wykres powstaje po przesunięciu o [a,b] wykresu f(x).
[2,0] wektor przesunięcia w zadaniu
f(x)=x2
g(x)=(x−2)2
25 kwi 21:29
zef: PanieCogito a jak się teraz odwdzięczysz ?
25 kwi 21:31
PaniCogito: Dzięki

może być ?
25 kwi 21:33