stożek
Justyś: powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem kołowym, którego kąt środkowy ma miarę 1500.
wiedząc, że tworząca stożka ma długość 24 cm, oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego
stożka.
3 sty 18:59
Eta:
Pomogę
3 sty 20:53
Eta:

R koła = l= 24
r−−− dł. promienia podstawy stożka
więc 12r= 5R => 12r= 24*5 =>
r= 10 cm
P
B= P
wycinka koła)=
512*πR
2 =
512*π*24
2= 5*2*24 π= 240πcm
2
h wyznacz z tw. Pitagorasa
h
2= 24
2 −5
2
i V=
13πr
2*h=........ dokończ
3 sty 21:14
Nim: p(551)
26 mar 22:50