Stereometria
patryk97:

Długości krawędzi podstawy prostopadłościanu są równe 3cm,4cm. Krawędź boczna ma długość 2cm.
Oblicz pole przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i
nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Sporządź rysunek i zaznacz na nim
przekrój oraz kąt jego nachylenia do płaszczyzny podstawy.
| 2 | |
Wysokość tego trapezu sin60o= |
| |
| h | |
|CI|=tg60
o*2,5=2,5
√3
Trójkąt DBI jest podobny do tego wyciętego z niego małego trójkącika (kkk)
x− górna podstawa trapezu
DB | | SI | | 15−4√3 | |
| = |
| ⇒x= |
| |
x | | SI−h | | 3 | |
| x+5 | | 20√3−8 | |
Więc pole: P= |
| *h= |
| |
| 2 | | 3 | |
Mógłby ktoś sprawdzić?