prawdopodobieństwo
Benny: Dwóch piłkarzy chodzi niezbyt regularnie na treningi. Jeden opuszcza 40% zajęć, a drugi chodzi
na 70%. Jednocześnie są na 40% treningów. Obliczyć prawdopodobieństwo, że na treningu:
a) jest dokładnie jeden z nich,
b)nie ma żadnego z nich.
a)
| | 6 | |
Prawdopodobieństwo, że jest pierwszy P(A)= |
| |
| | 10 | |
| | 7 | |
Prawdopodobieństwo, że jest drugi P(B)= |
| |
| | 10 | |
| | 4 | |
Prawdopodobieństwo, że są oboje P(A∩B)= |
| |
| | 10 | |
Prawdopodobieństwo, że jest dokładnie jeden z nich to będzie sam pierwszy − to co są wspólnie +
sam drugi − to co są wspólnie tj.
b)