Matematyka . Funkcja liniowa .
Ewelina99: Dana jest funkcja f(x)= −5x+3. |||||| a) Sporządź wykres funkcji f . b) Wyznacz współrzędne
punktu przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych . c) Oblicz dla jakich
argumentów wartości funkcji f są ujemne .
25 kwi 20:23
Dave: Najprościej takich rzeczy moim zdaniem uczyć się rysując i próbując.
y=−5x +3
Rysujesz układ współrzędnych a następnie podkładasz 2 punkty
W tym przypadku np. x=1 wyliczasz "y", x=−1 wyliczasz "y" i na początku staraj się takie rzeczy
przeczytać z wykresu. Wstaw wykres sprawdzimy
25 kwi 20:29
Ewelina99: Dziękuję za pomoc
25 kwi 20:32