Ciągi
Marcinek: Ciąg an jest określony następująco:
a1 = −3
a2 = 2
an+2 = 1 − an
Oblicz sumię pierwszych 2015 wyrazów tego ciągu.
Jaki jest schemat robienia takiego zadania. Chodzi mi co muszę wiedzieć żeby je rozwiązać.
25 kwi 20:17
ZKS:
Wypisz sobie kilka kolejnych wyrazów.
25 kwi 20:21
Marcinek: ok także
a1 =−3
a2=2
a3=4
a4= −1
25 kwi 20:22
qulka: jeszcze kilka wypisz..
25 kwi 20:22
ZKS:
To jeszcze ze dwa i może coś zobaczysz.
25 kwi 20:24
qulka: S= 1007
25 kwi 20:24
Marcinek: qulka:
S= 1009
25 kwi 20:28
ZKS:
Mi wyszło 1009.
25 kwi 20:29
qulka: aaaa odejmowałam ujemną więc faktycznie plus

1008−(−1)=1009
25 kwi 20:29
ZKS:
Już coś zauważyłeś?
25 kwi 20:29
Marcinek: ok jeszcze dwie
a5= 2
a6= −1 ?
25 kwi 20:29
Marcinek: nie wiem może policzę do a8
25 kwi 20:29
ZKS:
Na pewno a5 tyle wynosi?
25 kwi 20:31
Marcinek: ok potem się ciągle powtarza 2 i −1 o to chodziło ?
25 kwi 20:31
Marcinek: a wróć źle
25 kwi 20:32
Marcinek: daj mi chwilę
25 kwi 20:32
Marcinek: a5 = −3
a6 = −1
25 kwi 20:33
qulka: jeszcze raz a6
25 kwi 20:34
Marcinek: dobra a6 = 1 − a4 ?
25 kwi 20:35
qulka: tak
25 kwi 20:36
Marcinek: dobra a6 = 2
25 kwi 20:36
qulka: tak
25 kwi 20:36
Marcinek: ok , już widzę potarzają się liczby −3 , 2, 4 , −1
25 kwi 20:37
Marcinek: powtarzają *
25 kwi 20:37
ZKS:
Dalej to chyba już nie problem?
25 kwi 20:44
Marcinek: ok
Dalej czyli
2012 : 4 = 503
kolejne 3 to −3 + 2 − 1 = 2
czyli suma 503* 2 + 2 = 1008
25 kwi 20:58
qulka: +(−3+2+4)
25 kwi 21:01
Marcinek: tak kurczę źle
25 kwi 21:03
Mariusz: a
1=−3
a
2=2
a
n+2=1−a
n
S
1=a
1
S
n=S
n−1+a
n
A(x)=∑
n=1∞{a
nx
n}
∑
n=3∞(a
nx
n)=∑
n=3∞(−a
n−2x
n)+∑
n=3∞x
n
| | λ1x | | λ2x | | λ3x | |
Funkcje A(x) rozkładasz na sumę A |
| +B |
| +C |
| |
| | 1−λ1x | | 1−λ2x | | 1−λ3x | |
| | 1 | | 3 | | nπ | | 7 | | nπ | |
an= |
| − |
| cos( |
| )− |
| sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 kwi 23:49
26 kwi 00:31
Mariusz:
∑
n=3a
nx
n=∑
n=3(−a
n−2x
n)+∑
n=3x
n
| | x3 | |
∑n=3anxn=−x2∑n=3an−2xn−2+ |
| |
| | 1−x | |
| | x3 | |
∑n=1anxn+3x−2x2=−x2∑n=1anxn+ |
| |
| | 1−x | |
| | x3 | |
∑n=1anxn(1+x2)=2x2−3x+ |
| |
| | 1−x | |
| | x(2x−3)(1−x)+x(x2) | |
A(x)(1+x2)= |
| |
| | 1−x | |
| | x(2x−2x2−3+3x+x2) | |
A(x)(1+x2)= |
| |
| | 1−x | |
| | x(−3+5x−x2) | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)(1+x2) | |
Rozkładasz w sposób który podałem 25 kwietnia 23:49
bo to nie jest rozkład na sumę ułamków prostych a rozkład na sumę szeregów geometrycznych
(a w przypadku czynników wielokrotnych mianownika) także sumę pochodnych szeregów
geometrycznych
26 kwi 10:11