szeregi
Blue: Na podstawie definicji oblicz sumę szeregu:
b) ∑(
√n+2−2
√n+1+
√n)
Mam problem tutaj z obliczeniem tych granic. Bardzo proszę o pomoc
25 kwi 20:12
Benny: Jakich granic? Co oznacza obliczanie sumy szeregu na podstawie definicji?
25 kwi 20:38
Blue: no trzeba obliczyć granice przy n dazacym do
∞..
25 kwi 20:51
Benny: Znaczy się chcesz sprawdzić warunek konieczny zbieżności, tak?
Pokaż, gdzie pojawia się problem.
25 kwi 20:58
Blue: nie chodzi mi o warunek konieczny, w warunku koniecznym granicę liczy się tylko z tego ciągu,
mi chodzi o szereg
25 kwi 21:00
Przemysław: Chyba chodzi o coś takiego:
∑∞n=1 an=limn→∞ (a1+a2+...+an)
jeżeli obie strony istnieją oczywiście.
25 kwi 21:07
Przemysław: tam miało być
∑∞n=1an
po lewej
25 kwi 21:07
Blue: taak

o to mi chodzi
25 kwi 21:15
Przemysław: No to policzę b) od n=1 do
∞
...=
√3−2
√2+
√1+
√4−2
√3+
√2+
√5−2
√4+
√3+...+
√n+2−2
√n+1+
√n=
| | n+2−n−1 | |
=−√2+1+√n+2−√n+1=1−√2+ |
| = |
| | √n+2+√n+1 | |
| | n+2−n−1 | |
=1−√2+ |
| →1−√2 |
| | √n(√1+2n+√1+1n | |
25 kwi 21:25
jc: suma częściowa
S
n−1 = log
2 (1−1/2
2)(1−1/3
2)...(1−1/n
2)
Iloczyn pod logarytmem rozpisz dla n=5. Zobaczysz co się dzieje i zrozumiesz wynik ogólny.
| | n+1 | |
Sn−1 = log2 |
| →log2 U{1}[2} = − 1 |
| | 2n | |
Drugi przykład
S
4 = (
√3−2
√2+
√1) + (
√4−2
√3+
√2) + (
√5−2
√4+
√3) + (
√6−2
√5+
√4)
=
√6−
√5−
√2+1
Ogólnie
S
n =
√n+2−
√n−1−
√2+1 →1−
√2
25 kwi 21:28
Przemysław: W pierwszym można też porozpisywać logarytmy na dodawania i odejmowania i też ładnie wychodzi.
25 kwi 21:31
deqw: Nie opłaca się pisać, Blue tylko wrzuca, nie czyta i nie dziękuję za rozwiązanie, polecam olać
temat

Szkoda czasu panowie
25 kwi 22:50
Blue: deqw, to że czytam później, to nie znaczy, że wcale nie czytam, po prostu nie siedzę tu 24 h/7.
jc, no właśnie nie rozumiem, skąd się wziął wynik do tego drugiego... Czy nie mamy tu do
czynienia z symbolem nieoznaczonym?
26 kwi 08:43
jc: Mała pomyłka. Pod drugim pierwiastkiem powinien być plus.
S
n =
√n+2 −
√n+1 + 1 −
√2
Wyobrażasz sobie wykres pierwiastka? Jak tak, to bez rachunów zobaczysz wynik.
Jeśli nie to, to liczymy dalej. Różnicę
√n+2 −
√n+1 mnożymy
i dzielimy przez sumę
√n+2 +
√n+1.
| | (n+2) − (n+1) | | 1 | |
√n+2 − √n+1 = |
| = |
| |
| | √n+2 + √n+1 | | √n+2 + √n+1 | |
Teraz granica jest chyba oczywista.
26 kwi 09:21
Blue: teraz rozumiem! Dziękuję bardzo
26 kwi 13:51
Blue: Ale tego pierwszego dalej nie rozumiem....
26 kwi 13:56
jc: Masz na mysli pierwsze zadanie?
S
n = log
2 (1−1/2
2) + log
2 (1/3
2) + log
2 (1−4
2) + ... + log
2 (1−1/(n+1)
1)
= log
2 (1−1/2
2)(1−1/3
2)(1−1/4
2)...(1−1/(n+1)
2)
bo ln
p a + log
p b = log
p ab
N.p.
S
5 = log
2 (1−1/2
2) + log
2 (1/3
2) + log
2 (1−4
2) + log
2 (1−1/5
2) + log2(1−1/6
2)
= log
2 (1−1/2
2)(1/3
2)(1−4
2)(1−1/5
2)(1−1/6
2)
Teraz zajmij się samym iloczynem.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 − |
| )(1 − |
| )(1 − |
| )(1 − |
| )(1 − |
| ) |
| | 22 | | 32 | | 42 | | 52 | | 62 | |
| | 1*3 | | 2*4 | | 3*5 | | 4*6 | | 5*7 | | 1*7 | |
= |
| |
| |
| |
| |
| = |
| |
| | 2*2 | | 3*3 | | 4*4 | | 5*5 | | 6*6 | | 2*6 | |
| | 7 | | n+2 | |
S5 = log2 |
| , ogólnie Sn = log2 |
| |
| | 2*6 | | 2(n+1) | |
26 kwi 14:30
Blue: teraz rozumiem, dziękuję Ci
26 kwi 18:18