wyznacz zbior wartości funkcji
Ola: zbiorem wartości funkcji y=f(x) jest przedział (−4,0). wyznacz zbiór wartości funkcji
y=f(x−5)−4.
25 kwi 20:09
zef: (−8,−4)
25 kwi 20:11
yht:
liczba przy iksie odpowiada za przesunięcie lewo−prawo i odpowiada za [P[zmianę
dziedziny]]
liczba poza nawiasem odpowiada za przesunięcie góra−dół i odpowiada za [P[zmianę
zbioru wartości]]
przesunięcie góra−dół − działa normalnie − czyli jeśli widzisz −4 to przesuwasz
wykres f(x) o 4 w dół (gdyby było +4 to 4 w górę)
przesunięcie lewo−prawo − działa na głupa − czyli jak widzisz −5 to (na przekór, nie
o 5 w lewo jakby sie mogło wydawać, tylko o 5 w prawo, gdyby było +5 to o 5 w lewo)
zatem jedynie przesunięcie góra−dół odpowiada za zbiór wartości
zb. wart. f(x) to (−4, 0)
nowy zbiór wartości to: (−4−4, 0−4) czyli (−8, −4)
Odp. Zbiór wart. funkcji y=f(x−5)−4 to (−8, −4)
25 kwi 20:18