Prosze o wytlumaczenie
Loool: | | √2 | |
Ktoś mi wytłumaczy dlaczego cos −30 stopni= − |
| skoro −cosα=cosα |
| | 2 | |
25 kwi 20:02
5-latek : cos(−α)=cos(α)
−cosα≠cosα
25 kwi 20:07
Dave: Możesz podać konkretną treść zadania, zwłaszcza, że cos(30) nie wynosi √2/2
25 kwi 20:09
Loool: | | √2 | |
Wezmy na przykład to przykładowe zadanko cos(−135)=cos135=cos(180−45)=−cos45=− |
| i |
| | 2 | |
dlaczego to −cos45 to jest −U{
√2{2}} a nie bez minusa?
25 kwi 20:20
Marcinek: wzory redukcyjne
25 kwi 20:24
5-latek : TO sa podstawowe wzory redukcyjne
cos(180−α)=−cosα
Po drugiej ćwiartce cosinus jest już ujemny
25 kwi 20:25
Dave: O ile dobrze się rozumiemy.
| | √2 | |
cos(180−α)=−cos(α) tak jak zrobiłeś, sam cos(45)= |
| a masz jeszcze minusa przed |
| | 2 | |
wyrażeniem wynikającego z poprzednich przekształceń, dlatego cały wynik zostaje ujemny
25 kwi 20:25
qulka: bo w drugiej ćwiartce cos jest na minusie a ty zredukowałeś do pierwszej kiedy jest dodatni i
trzeba ten minus dopisać
25 kwi 20:26
Loool: Oki dziekuje Bardzo juz roumiem ze cosα=cos(−α), ale nie jest = −cosα prawda? Tylko sie
upewniam
25 kwi 20:47