Wykaż, że
Filip: Wykaż, że równanie ax3+2ax2+3ax+6=0 dla a≠0 ma jeden pierwiastek.
25 kwi 19:45
Eta:
25 kwi 19:46
===:
f'(x)=3ax2+4ax+3a
f'(x)=0 to 3x3+4x+3=0 Δ=16−36
pochodna nie zeruje się ... nie ma ekstremum ... funkcja monotoniczna dla x∊R
25 kwi 19:51
Filip: Jeśli to nie problem to mógłby ktoś mi wytłumaczyć skąd z ax3+2ax2+3ax+6 mamy
f(x)=3ax2+4ax+3a ?
25 kwi 20:03
===:
f(x) i f'(x) ...słabo widać tą kreseczkę ale to drugie to pochodna
25 kwi 20:35
===:
korekta literówki

f'(x)=0 to 3x
2+4x+3=0 Δ=16−36
25 kwi 20:38
Filip: Ok dzięki
25 kwi 20:40