WIELOMIAN
Eclips^: W(x)=(x−8)
3(4x
2−25)
a wiec wynika z tego ,że powinienem zastosować wzór (a−b)
3=a
3−3a
2b+3ab
2−b
3 dla pierwszego
wyrażenia , ale jak to zrobie to już masakra będzie bo jak niby mam podstawić pod 3ab
2 

wyjdzie 3x*8
2 i cały wyraz 3x mam mnożyć razy 16

?
A drugie wyrażenie trzeba rozłozyć tak

? (4x
2−25) = (2x−5)(2x+5) tak

?
prosze o rozwiązanie

W szkole mnie ucza ale co z tego jak każde działanie rozwiązuje się
inaczej ,i to już wszystko zmienia.
3 sty 18:39
Eclips^: aha zadanie to : znajdź pierwiastek wielomianu
3 sty 18:41
Godzio:
W(x) = (x−8)3(4x2−25) = (x−8)3(2x−5)(2x+5) czyli rozwiązaniami są 8; 2,5 ; −2,5
3 sty 18:47
Eclips^: (x−8)3 z tym nie trzeba nic robić?
3 sty 18:53
Godzio: a po co
3 sty 18:55