pochodne, styczna
krycha00: Oblicz wartość parametru m, dla którego prosta o równaniu y = 0 jest styczna do
wykresu funkcji określonej wzorem: f(x) = 2 − mx − x3.
f'(x)=3x2−m
co dalej?
25 kwi 17:53
krycha00:
25 kwi 18:36
ICSP: Funkcja musi mieć ekstremum równe 0.
25 kwi 18:39
krycha00: 3x2−m=0
mam wyznaczyc z tego x czy m?
25 kwi 18:42
ICSP: a jeżeli szukasz ekstremów funkcji f(x) = x3 − 3x + 2 to z równania f'(x) wyznaczasz x czy −3
?
Schemat jest identyczny.
25 kwi 18:43
ICSP: f'(x) = 0 *
25 kwi 18:44
krycha00: −3x
2−m=0
−3x
2=m
x
2=−
m3
koniec?
25 kwi 18:46
ICSP: Masz wyznaczyć m a nie x w zależności od m.
Zakładasz m > 0
i badasz kiedy ekstremum jest równe 0, czyli rozwiązujesz równania :
f(x1) = 0
f(x2) = 0
25 kwi 18:48
krycha00: jak to policzyc?
25 kwi 18:53
krycha00: zle zapisałem.
25 kwi 18:55
krycha00: f(x1)= −(√m3)3 − m*√m3 + 2
25 kwi 18:56
ICSP: Nie sprawdziłem wcześniejszych obliczeń :
f'(x) = 0
−3x
2 − m = 0
3x
2 = − m
Zakłądamy m < 0
x
1 =
√−m/3 , x
2 = −
√−m/3
Z takimi x
1, x
2 rozwiazujesz wyżej podane równania.
Dalej to już poziom gimnazjum.
25 kwi 18:56
krycha00: to widocznie mam poziom niepełny podstawowy
25 kwi 19:00
ICSP: I :
| m | |
| * √−m/3 − m * √−m/3 + 2 = 0 |
| 3 | |
−2m
√−m/3 = −6
m
√−m/3 = 3
sprzeczność
II :
| | m | |
− |
| * √−m/3 + m√−m/3 + 2 = 0 |
| | 3 | |
m
√−m/3 = − 3
m = −3 − szukana wartość m.
25 kwi 19:17