Wielomian, dowód
Kamil: W− wielomian o wsp całkowitych
Trzy parami rozne liczby a,b,c
W(a)=9
W(b)=9
W(c)=9
Teza: W nie przyjmuje wartosci 8 dla zadnego całkowitego argumentu
W sensie nie istnieje całkowite d takie ze W(d)=8
25 kwi 17:35
g: Czy a,b,c też są całkowite?
25 kwi 18:22
Kamil: tak
25 kwi 21:13
g: No to proste. Wielomian V(x) = W(x)−9 ma trzy całkowite pierwiastki a,b,c, więc można go
zapisać V(x) = (x−a)*(x−b)*(x−c)*U(x) gdzie U(x) jest dowolnym wielomianem też o
całkowitych współczynnikach. Jeśli za x podstawimy d różne od a,b i c, to U(d) będzie
całkowite, i co najmniej jeden z (d−a), (d−b), (d−c) będzie co do modułu ≥ 2. Zatem V(d) ≠ −1,
czyli W(d) ≠ 8.
Może być niejasne dlaczego U(x) ma mieć całkowite współczynniki. U(x) powstaje z V(x) przez
trzykrotne dzielenie przez wielomian typu (x−a). Ponieważ współczynnik przy x jest =1, to
takie dzielenie zostawia całkowite współczynniki w ilorazie.
25 kwi 22:00
Kamil: Ponieważ współczynnik przy x jest =1, to takie dzielenie zostawia całkowite współczynniki w
ilorazie mógłbyś rozwinąć
26 kwi 21:09
g:
V(x) dzielimy przez (1*x−a). Spróbuj podzielić dowolny wielomian o całkowitych współczynnikach
przez np. x−2, to zobaczysz dlaczego wynik dzielenia też będzie miał całkowite wsp.
26 kwi 21:23
Kamil: co najmniej jeden z (d−a), (d−b), (d−c) będzie co do modułu ≥ 2 a mógłbyś to rozwinąć
26 kwi 21:49
g:
Rusz wyobraźnią. To za proste żeby rozwijać.
26 kwi 21:53