oblicz ile jest liczb sześciocyfrowych, w których zapisie...
Qźa: oblicz ile jest liczb sześciocyfrowych, w których zapisie są 2 cyfry parzyste.
1 przypadek
| | | |
2 parzyste ale bez 1 miejsca | x5x5x5x5x5x5=156250 |
| | |
2 przypadek
| | | |
2 parzyste w tym jedna na początku | x5x4x5x5x5x5=62500 |
| | |
Razem 218750
Ktoś sprawdzi ?
25 kwi 17:22
Qźa: dokładnie 2 cyfry parzyste*
25 kwi 17:23
Eta:
ok
25 kwi 17:44
Qźa: Dzięki
25 kwi 17:46
Mila:
{0,2,4,6,8}
{1,3,5,7,9}
NPPNNN
PPNNNN
10*5
6+4*5
6=14*5
6=14*125*125=218 750
25 kwi 18:05