Wartość funkcji
Angelika: Strasznie zagubiłam się w pewnym zadaniu którego wyniki będzie mi potrzebny do napisania
wniosków a mianowicie:
Mam kilka wartości:
| | s | |
Reszty nie wypisuje bo troche by tego było  i mam obliczyć wartość funkcji f( |
| ) |
| | h | |
W celu ułatwienia obliczeń łaskawce dali mi tabelke w której są owe wartości i tu jest problem
te wartości dotyczą tylko
| s | | s | |
| = 0,06 f( |
| ) = 0,062 |
| h | | h | |
| s | | s | |
| = 0,07 f( |
| ) = 0,063 |
| h | | h | |
| s | | s | |
| = 0,13 f( |
| ) = 0,139 |
| h | | h | |
| s | | s | |
| = 0,14 f( |
| ) = 0,151 |
| h | | h | |
Ok wszystko fajnie ale jak reszte wyznaczyć
25 kwi 17:07
g:
To wygląda na aproksymowanie jakichś wyników, np. pomiarów, przy pomocy funkcji określonej
jakimś wzorem z parametrami. Czasem z góry wiadomo, jaką postać taka funkcja powinna mieć,
np. eksponencjalna, liniowa, kwadratowa, czy inna. Każdy z typów ma po kilka parametrów, które
wyznacza się minimalizując błąd średniokwadratowy.
Jeśli punktów jest niezbyt wiele (tu jest n=7), to zawsze można wyznaczyć wielomian Lagrange'a
stopnia n−1, który w zadanych punktach przyjmie dokładnie zadane wartości.
25 kwi 17:27