Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie
Kamil: Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie (x2 − 4x + 3)√4−x2
Z pierwszego nawiasu wychodzi x = 1 v x = 3
4 − x2 = 0 ⇔ x2 = 4 ⇔ x = 2 v x = −2
Myślałem że takie równanie ma 4 rozwiązania rzeczywiste, odpowiedź zadania podaje że tylko 3
Czy muszę postawić warunek że 4−x2 ≥ 0?
Rozumiem, że pierwiastek drugiego stopnia nie może być z liczby ujemnej, lecz jeśli pod x
podstawie 3 nie należące do przedziału −2;2 to otrzymam równanie sprzeczne czy jak to nazwać?
Co by nie wyszło pod pierwiastkiem, 0 z pierwszego nawiasu zeruje cały iloczyn i rozwiązuje
zadanie. Czy moje rozumowanie jest poprawne?
25 kwi 17:07
ZKS:
Rozumiem, że równanie to (x2 − 4x + 3)√4 − x2 = 0?
Przed jakimikolwiek przekształceniami należy ustalić dziedzinę, aby to równanie miało sens
liczbowy.
25 kwi 17:09
Kamil: Tak równanie to równa się 0
Więc zapis 4 − x2 ≥ 0 jest obowiązkowy?
25 kwi 17:33
ZKS:
Oczywiście, bez tego nie można robić żadnych przekształceń. Podam Ci przykład masz
| | (x − 3)2 | |
funkcję y = |
| bez ustalenia dziedziny upraszczasz to i dostajesz y = x − 3, a |
| | x − 3 | |
to już nie jest równoważne wyjściowej funkcji. Natomiast jeżeli ustalisz dziedzinę x − 3 ≠ 0 i
uprościsz, wtedy otrzymasz y = x − 3 ∧ x ≠ 3 i to będzie równoważne funkcji wyjściowej.
25 kwi 17:38