Narysuj wykres funkcji i znajdź parametr m.
Niepijakadaj: Serdecznie proszę o pomoc.
Do wykresu funkcji f(x)=ax należy punkt A ( 3log3 2, 8) l.
a) wyznacz współczynnik a i naszkicuję wykres funkcji f. [podstawilam i a wyszło mi 3, tak jest
w
odpowiedziach).
b) zapisz wzór funkcji g(x)= |4−f(x+1)| i naszkicuj jej wykres. Dla jakich wartości parametru m
równanie g(x)=m ma pierwiastek ujemny?
(Podstawilam za f(x+1) 3(x+1) i wyszło mi, że g(x)= |4−3(x+1)|, ale w odpowiedziach jest
g(x)=|3(x+1) − 4|. Nie wiem dlaczego. Może ktoś coś?
25 kwi 17:06
piotr: zachodzi zawsze:
|a−b|=|b−a|
25 kwi 23:21