Wykaż że punkt jest jednakowo oddalony
Filip : Dana jest prosta l: y=2x+b i prosta k: y=2x−b. Wykaż, że punkt O=(0,0) jest jednakowo odległy
od prostej l i od prostej k.
25 kwi 16:04
Mila:
l: 2x−y+b=0
k: 2x−y−b=0
| | |2*0−0+b| | | |b| | |
d1(O,l)= |
| = |
| |
| | √22+12 | | √5 | |
| | |2*0−0−b| | | |−b| | | |b| | |
d2(O,k)= |
| = |
| = |
| |
| | √22+12 | | √5 | | √5 | |
d
1=d
2
25 kwi 17:20
Filip: Dziękuję
25 kwi 19:50
Eta:
25 kwi 19:50
===:
albo:
proste l i k są równoległe (widzisz gdzie przecinają oś Oy
Równoległa do obu z nich jest prosta m: y=2x+0 a punkt O=(0, 0) należy do tej prostej.
i to byłoby na tyle
25 kwi 19:56
===:
innymi słowy prosta m jest osią symetrii dla danych prostych
25 kwi 19:59