pochodna czastkowa
dipsi: Pochodna cząstkowa
f(x,y)=ln(x
2+y
2−x)
| | 1 | | 1 | |
fx= |
| *( |
| *2x−1) |
| | √x2+y2−x | | 2√x2+y2 | |
czy to jest dobrze?
25 kwi 15:33
Jerzy:
Nie
25 kwi 15:36
dipsi: przepraszam to jest ln((x2+y2)1/2−x)
25 kwi 15:38
25 kwi 15:38
dipsi: czyli to moje jest dobrze?
25 kwi 15:40
Jerzy:
W takim razie dobrze, tylko zjadłeś x pod pierwiastkiem w nawiasie
25 kwi 15:41
dipsi: bo glwnie chodzi mi i to ze nie wiem czy to 2x nie powinno byc za nawiasem
25 kwi 15:41
Jerzy:
Nie ma znaczenia
25 kwi 15:42
dipsi: jaki x zjadlam?
25 kwi 15:44
Jerzy:
Zle popatrzylem...w takim razie w nawiasie 2x idzie do licznika i dopiero −1 za ułamkiem
25 kwi 15:48
dipsi: ale nie ma to znazenia?
| | 1 | |
przeciez jakby byl za nawiasem to mnoze tez −1* 2x , a tak tylko wyrazenie |
| |
| | 2√x2+y2 | |
25 kwi 15:49
Jerzy:
Liczysz pochodną roznicy: √x2 + y2 − x , a to różnica pochodnych
25 kwi 15:51
Jerzy:
Policz pochodną po x, z tego co wyżej napisałem
25 kwi 15:53
25 kwi 15:54
dipsi: jc jak ci to wyszlo?
25 kwi 15:56
Jerzy:
| | x | |
Ale skąd ? ... = |
| − 1 |
| | √x2 + y2 | |
25 kwi 15:57
Jerzy:
To co napisałem wyżej to pochodna po x z 15:51, a nie całej funkcji
25 kwi 16:02
dipsi: wedlug wolfram wychodzi to co napisal jc?
25 kwi 16:03
dipsi: dlaczgo i jak?
25 kwi 16:03
dipsi: pomocy
25 kwi 16:04
dipsi: mam takie cos
| 1 | | 1 | |
| *( |
| *2x)−1 |
| √x2+y2−x | | 2√x2+y2* | |
25 kwi 16:11
dipsi: tak?
25 kwi 16:11
Jerzy:
Bo to już końcowy wynik
25 kwi 16:12
dipsi: ale nie wychodzi tak jak trzeba
25 kwi 16:15
Jerzy:
Przesun nawias za 1
25 kwi 16:18
dipsi: to etez nie wychodzi
25 kwi 16:20