kula
xyz: w kule o promieniu R wpisano ostroslup prawidlowy czworokatny. wyznacz krawedz podstawy tego
ostroslupa tak oby jego objetosc byla najwieksza?
nw jak uzaleznic jedno od drugiego prosze o pomoc
25 kwi 15:19
xyz: prosze o pomoc
25 kwi 15:24
xyz:
25 kwi 15:27
xyz: ?
25 kwi 15:32
piotr1973: | | a2 | |
V(a)= |
| H, H=R+√R2+a2/2 |
| | 3 | |
25 kwi 15:46
piotr1973: | | 4 R2 a−3a3 | | 2 R a | |
V'(a)= |
| + |
| |
| | 3 (4 R2−2 a2)1/2 | | 3 | |
25 kwi 15:49
piotr1973: pod pierwiastkiem zamiast minus ma być plus
25 kwi 16:01