wielomian - pytanie
Lucas: | | 5x | |
Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu w(x)=x3−3x2− |
| +3x−1 |
| | m | |
przez dwumian (x−3) jest nie większa od 3?
no to w(3)
m≠0
Δ= 196 −> 14
m1 = 3
| | 5 | |
no i według mnie przedział powinien wyglądać tak : m∊ <− |
| ,0) u (0,3> |
| | 3 | |
| | 5 | |
niestety w odpowiedziach przedział jest taki m∊ (−∞,− |
| ) u (0,3> |
| | 3 | |
ktoś wie dlaczego taki jest przedział?
25 kwi 13:18
Lucas: to błąd w zadaniu?
25 kwi 16:45
ojojoj: dobrze przepisałeś zadanie?
25 kwi 16:54
Lucas: zadania jest przepisane dobrze
25 kwi 17:04
ZKS:
| | 15 | | 15 | |
W(3) = 27 − 27 − |
| + 9 − 1 = 8 − |
| |
| | m | | m | |
25 kwi 17:07
Lucas: jednak jest błąd powinno być 3m a nie 3x
25 kwi 17:13
Lucas: na jedną podstawę to tyle co w w moich obliczeniach
25 kwi 17:15
ZKS:
Odpowiedź jest jak najbardziej poprawna.
25 kwi 17:17
ZKS:
Ta z książki, czy zbioru.
25 kwi 17:17
ojojoj: pomnóż przez m2
25 kwi 17:18
Lucas: z próbnej matury Bydgoszcz
25 kwi 17:20
Lucas: to czemu odpowiedź jest właśnie taka?
25 kwi 17:23
ojojoj: pomnożyłeś przez m
2
25 kwi 17:24
ZKS:
Pokaż jak rozwiązujesz nierówność
25 kwi 17:25
ZKS:
Badanie znaku ilorazu to badanie znaku jego iloczynu.
25 kwi 17:25
Lucas: wyszło tak 3m3−4m2 − 15m ≤0
m(3m2−4m−15) ≤ 0
ale to jest to samo
25 kwi 17:27
ZKS:
Właśnie i jak rozwiązujesz nierówność m(3m2 − 4m − 15) ≤ 0. Brakuje dziedziny od razu mówię.
25 kwi 17:29
ojojoj: nie możesz podzielić tego przez m

! nie wiesz czy m jest + czy − więc nie wiesz czy zmieni się
znak.
teraz musisz narysować wężyk
25 kwi 17:30
Lucas: tak to prawda
ale jeśli mnożę przez kwadrat liczby?
przecież taka liczba zawsze będzie na plusie
25 kwi 17:34
Lucas: wybaczcie już mi wyrazy się mylą
oczywiście macie racje nie mogę podzielić przez m
pora odpocząć bo już nie myślę
25 kwi 17:38
Lucas: już wiem o co chodzi dzięki za nakierowanie
25 kwi 17:40