Wyznaczanie najwiekszej objetosci walca
Kamil: Rozważmy zbiór wszystkich walców wpisanych w kulę o promieniu R. Znajdź wymiary tego walca,
który ma największą objętość.
Zadanie z pochodnych.
Proszę, o pomoc
25 kwi 12:24
Kamil: Może jednak ktoś pomoże?
26 kwi 11:12
Jerzy:
Zrób szkic przekroju,oznacz promień podst walca jako r
polowa wysokosci walca x
V = πr2*2x
x2 + r2 = R2
V = pi*(R2 − x2)*2x .... i szukasz maksimum
26 kwi 11:21
Benny:

(2R)
2=h
2+(2r)
2
r − promień walca
V=πr
2*h
4R
2=3h
2
Resztę dopisz.
26 kwi 11:23