wielomian z parametrami
wiele: Dany jest wielomian W(x)=2x
3+(m−2)x
2+(8−m)x−8, gdzie parametr m jest liczbą całkowitą.
Wyznacz wszystkie wartości parametru, dla których dany wielomian ma trzy różne pierwiastki
spelniajace warunek:
jak rozwiazac to zadanie bez uzywania wzorow vietta 3. stopnia?
25 kwi 11:36
wiele: ktos potrafi to zrobic?
25 kwi 19:50
ICSP: x = 1 spełnia równanie.
25 kwi 19:52
zef: "x"
25 kwi 19:52
ICSP: nie, y.
25 kwi 19:55
zef: Chyba nierówność
25 kwi 19:56
ICSP: SzukanJedną z metod szukania pierwiastków jest rozwiązywanie równania w(x) = 0, to chyba
oczywiste?
25 kwi 19:57
wiele: nie rozumiem
25 kwi 22:19
ICSP: w(1) = 0 ⇒ 1 jest pierwiastkiem wielomianu w(x). Jeżeli podzielisz teraz wielomian w(x) przez
dwumian (x − 1) to dostaniesz w wyniku takiego podzielenia trójmian kwadratowy z którym już
powinieneś wiedzieć co zrobić.
25 kwi 22:21
piotr: (x−1) (m x+2 x2+8) = 0
25 kwi 22:31
wiele: thx
25 kwi 22:31