prawdopodbienstwo
xxxy: Liczby x, y, z należą do zbioru {1,2,3,...,100}. Liczba uporządkowanych trójek liczb(x,
y,z)spełniających warunek: liczba
x
2+y
2+z
2 jest podzielna przez 3, jest równa
C.33
3+67
3
D.33
3+33
3+67
3
25 kwi 10:50
xxxy: 
25 kwi 17:51
Mila:
Kwadraty liczb postaci 3k są podzielne przez 3.
Kwadraty liczb postaci 3k+1, 3k+2 dają resztę 1 przy dzieleniu przez 3.
Trójki liczb (x,y,z) mogą być utworzone :
3 liczby ze zbioru: A= {3,6,9, ...99}, |A|=33
lub 3 liczby ze zbioru pozostałych 67 liczb .
Uporządkowane trójki liczb ⇔ważna jest kolejność
33*33*33+67*67*67 =333+673
25 kwi 18:21