prawdopodbienstwo
123: Cztery kule ponumerowano kolejnymi liczbami od 1 do 4. Ustawiamy te kule losowo
w szereg i zapisujemy liczbę, której kolejnymi cyframi są numery na kulach. Ile wynosi
prawdopodobieństwo,
że zapisana liczba nie jest podzielna przez 4?
25 kwi 10:45
Jerzy:
Od 4! odejmij liczbę podzielnych przez 4
25 kwi 11:19
xxxy: Liczba jest podzielna przez gdy dwie ostatnie cyfry sa podzielne przez4,
Mozlwiosci to: 12,24,32,42
Wiec mam cztery "koncowki" 4*2=8

25 kwi 11:51
Jerzy:
Dokładnie tak
25 kwi 12:00
123: No to policzyłam tak i to jest zdarzenie A' wiec A=16/24 a to nie jest poprawna odpowiedz
25 kwi 12:05
Jerzy:
24 − 8 = 16 ... i tyle jest liczb , o które pytają
25 kwi 12:10
Jerzy:
No i P(A) = 16/24
25 kwi 12:11
123: Nie ma takiej odpowiedzi.
25 kwi 17:58
Mila:
42 nie dzieli się przez 4.
25 kwi 18:09