okregi
mock:

Zaznacz w uk. wspol. zbior punktow, ktorych wspolrzedne x,y spelniaja rownanie:
2logx−log(2+y)=log(2−y)
rozwiazałem równanie:
logx
2=log(4−y
2)
x
2=4−y
2
wiec jest to okrag o S(0,0) r=2
ponadto dziedzina: x
2>0 wiec x∊R i y∊(−2,2)
Moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego w tym przykladzie x>0, jesli bedac kwadratem nalezy do
rzeczywistych?
25 kwi 09:43
mock: mam na mysli, dlaczego np x≠−1 ?
25 kwi 10:04
mock:
25 kwi 10:53
mock: nikt nic?
25 kwi 19:50
Eta:
Z de. logarytmu logab , b>0 , a>0 , a≠1
25 kwi 19:52
Eta:
z def.
25 kwi 19:53
wiele: no tak, ale przeciez w tym konkretnym rownaniu mam logx2, wiec x jest spełniona przez
wszystkie liczby rzeczywiste, tak?
25 kwi 22:20
wiele: chyba, ze mysle podobnie blednie jak mock, i dziedzine uwzglednia sie z 2logx a nie logx2
25 kwi 22:21
Eta:
x≠0
25 kwi 22:28
wiele: przepraszam, ale chyba nie rozumiem
'x' w tym przypadku to jak "b" z logab ?
25 kwi 22:33
piotr: początkowe równanie zawierało logx
25 kwi 22:35
wiele:

to moze, sproboje z podobnym zadaniem:
W prostokatnym uk. wspol. zaznacz bior wszystkich punktow plaszczyzny, ktorych wspolrzedne
(x.y) spelniaja warunek log
y−1(8x−x
2)=2
−−−−−−−−−
sprowadzam rownanie do:
log
y−1(8x−x
2)=log
y−1(y−1)
2
(y−1)
2+(x−4)
2=16
S(4,1) r=4
ponadto:
y−1>0 i y−1≠1
y>1 i y≠2
oraz x(8−x)>0 <=> x∊(0,8)
dobrze obliczone i namalowany "szkic" ?
25 kwi 22:55