okregi
mock: okregi (x−3)
2+(y+2)
2=5 i (x−1)
2+y
2=1
A. sa styczne wewn
B. sa styczne zewn
C. przecinaja sie
D. sa rozlaczne
Jak to sprawdzic

Na rysunku ciezko to stwierdzic
Odp..C
25 kwi 09:27
Evelek: Środek jednego z nich to 3, −2. Środek drugiego to 1, 0. Liczymy odległość miedzy środkami.
Potem zostaje nam juz tylko przyrównać do ich promieni i stwierdzić jak są ułożone.
25 kwi 09:48
mock: odl. wynosi 2√2
mam porownac do kazdego promenia z osobna, czy sumy promieni?
25 kwi 10:03
Evelek: Promień pierwszego wynosi √5. Promień drugiego wynosi 1. Widzisz to mam nadzieje.
Dodajemy √5 + 1 = 3,236.....
Twoja odległość wyszła 2√2 czyli = 2,8284...
Suma ich promieni jest wiec wieksza od odległości miedzy ich środkami. Wniosek: Okregi te
przecinają sie.
25 kwi 10:14
mock: dzieki
25 kwi 10:20