przeksztalcenie
nick: przeksztalcenie
moglby ktos wytlumaczyc jak je zrobic?
http://imgur.com/FjFGCfo (zaznaczone na czerwono)
24 kwi 23:23
nick: nie wiem dlaczego 2t wskoczylo na gore nagle, nie powinno byc wtedy w odwrotnej kolejnosci?
24 kwi 23:28
jc:
| | 1 | | 1−t2 | | 1−t2 | | (1+t2)−2t*t | |
= |
| |
| = |
| = |
| |
| | t | | 2 − (1−t2) | | t(1+t2) | | t(1+t2) | |
24 kwi 23:43
jc: W ostatnim mianowniku powinno być oczywiscie 1+t2.
24 kwi 23:54
Imię: chopy z polibudy ogarniacie takie cudo logx ≥ −1 xD ?
24 kwi 23:55
Mila:
| | 1−t2 | |
= |
| =teraz rozkład na ułamki proste |
| | t3+t | |
| 1−t2 | | A | | B*t+C | |
| = |
| + |
| =⇔ |
| t*(t2+1) | | t | | t2+1 | |
1−t
2= (A+B)*t
2+C*t+A
A=1
A+B=−1 i C=0
A=1 i B=−2
==============
| | 1−t2 | | 1 | | 2t | |
∫ |
| dt=∫ |
| −∫ |
| dt |
| | t*(t2+1) | | t | | t2+1 | |
24 kwi 23:56
nick: poczatek drugiej linijki −> 1−t2 poszlo na gore a skad na dole sie wzielo znowu?
25 kwi 00:08
nick: podobnie u mili w pierwszej ; / tego przejscia chyba tylko nie czaje
25 kwi 00:10
jc: Aby pozbyć się ułamków piętrowych, mnożysz licznik i mianownik przez 1−t
2.
U mnie i u Mili tak samo.
A dalej rozkładasz na ułamki proste (ja przkształcam licznik, Mila dobiera współczynniki).
| 1−t2 | | (1+t2) − 2t*t | | 1 | | 2t | |
| = |
| = |
| − |
| |
| t(1+t2) | | t(1+t2) | | t | | 1+t2 | |
25 kwi 00:16
nick: imie: logx >= −1
10logx >= 10−1
x>= 1/10
nie wiem czy dobrze pamiętam tą zależność
25 kwi 00:17
nick: ok widze juz to przeksztalcenie, dzięki wielkie, juz analizuje dalej : )
25 kwi 00:25
nick: tylko skąd tam się nagle wzielo −2t*t w liczniku : ( ?
25 kwi 00:27