dziedzina funkcji
irena: witam, czy może ktoś powiedzieć czy dobrze rozwiązałam? Mam wyznaczyć dziedzinę funkcji
| | 2x−7 | |
y=√ |
| (całe zadanie jest pod pierwiastkiem) |
| | x2−2 | |
(2x−7)(x
2−2)≥0
2x−7≥0
2x≥7/:2
x
2≠0
(x−
√2)(x+
√2)≠0
x≠
√2 x≠−
√2
D:x∊R−{−
√2,{2}}
24 kwi 22:51
maturzysta: Moje uwagi: Dlaczego x różny od 0? Tutaj bym stwierdził że niepotrzebne i niepoprawne
założenie.
Jeszcze suma dziedzin i będzie poprawnie, czyli D∊ < 7/2 , ∞ )
24 kwi 23:04
maturzysta: Dla x = 0 otrzymujemy −7 * −2 co jest dodatnie.
24 kwi 23:05
irena: Właśnie nie wiem czy takie założenie powinno być. Jest x2 i w dodatku pod pierwiastkiem...?
24 kwi 23:07
maturzysta: A dla x = 1 ? Otrzymamy −5 / −1 . Liczba pod pierwiastkiem dodatnia a nie należy do dziedziny.
Musisz poprawić.
24 kwi 23:08
Mila:

(2x−7)(x
2−2)≥0 i x
2−2≠0
(2x−7) *(x−
√2)*(x+
√2≥0
24 kwi 23:09
24 kwi 23:10
irena: czyli skreślam x2≠0 itd. Zadanie kończę na D:x∊({7}{2}, +∞) i będzie Ok?
24 kwi 23:12
maturzysta: Mila ogarnęła
24 kwi 23:12
irena: dzięki, zaraz zerknę
24 kwi 23:12
maturzysta: Otrzymujesz wielomian 3 stopnia. Szukasz miejsc zerowych tak jak to Mila zrobila. Mamy postać
iloczynowa zaznacze. A potem juz rysujemy tylko wykres i to co nad osia x to nasza dziedzina.
24 kwi 23:13
irena: Serdecznie dziękuję, miłego wieczorka
24 kwi 23:28